Oolong Thee

Oolongthee of Oolong is een traditionele chinese theesoort ergens tussen groene en zwarte thee in.  Groene thee is helemaal niet geöxideerd en zwarte thee is volledig geöxideerd. De oxidatiegraad van oolong thee zit tussen de 10 tot 75%. De minst geöxideerde oolongs smaken eerder als groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geöxideerde neigen naar zwarte thee en bezitten een smaak van steenvruchten vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken.

"Oolong"-theeblaadjes zijn gedroogd te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geöxydeerde tot een zwart draadachtig voorkomen voor de meest geöxideerde oolongs.

Betekenis Oolong thee

De term "oolong" is hetzelfde als 'Wu Long' en 'Wulong' en betekent "zwarte draak" in het Chinees. De oolong thee heeft deze benaming verkregen doordat de blaadjes zwarte draakachtig voorkomen.

Afvallen met Oolong thee

Sinds 2003 is in een Japanse studie aangetoond dat oolong thee een positieve werking heeft met betrekking tot het verliezen van gewicht c.q. afvallen. Het heeft namelijk een bevorderende invloed op de vetbranding en stofwisseling. Met name door deze werking is de oolong thee uitgegroeid tot de meest gedronken thee in China en Japan. Het zal niet lang meer duren voordat ook Europa aan de beurt is!